Swing Dancing

Lindy Hop, Balboa, Collegiate Shag, St. Louis Shag, solo jazz dance en vele andere dansen zou je kunnen scharen onder de paraplu ‘swingdansen’. De oorsprong is te vinden in de Verenigde Staten en ontwikkelde zich samen met de jazzmuziek. Het leidde vanaf de jaren ‘30 tot midden jaren ‘40 tot de hoogtijdagen van de swingera. De opzwepende muziek en de dynamische vrolijkheid die het losmaakt trekt nog steeds jong en oud naar de dansvloer. Net als de muziek, kenmerken deze dansen zich door ritme, improvisatie, ontspanning, samenwerking en gegrond zijn.

De lindy hop zou je de ongekroonde koning van de swingdansen kunnen noemen. Geboren in het Harlem (New York) van de jaren ’20 evolueerde lindy hop uit de charleston, tapdans en verschillende Afro-Amerikaanse dansen. Een rijke historie waar veel over te vertellen is, waar we hier kort op ingaan. Na WO I groeide Harlem uit tot het epicentrum van de Harlem Renaissance. Een artistieke bloeiperiode van Afro-Amerikaanse cultuur in brede zin: literatuur, poëzie, theater, muziek, kunst, dans, journalistiek en ook 'queer culture'. Nieuw Afro-Amerikaans bewustzijn groeide, en maakte ruimte voor trots op de eigen cultuur, menselijke waardigheid en weerstand tegen raciale onderdrukking. In dat klimaat bloeide het nachtleven in Harlem. In de wijk waren vele theaters, cafés, balzalen en clubs te vinden. Ook steeds meer rijke witte New Yorkers uit de andere delen van de stad vonden hun weg naar Harlem om zich te vermaken.

Eén van de bijzondere locaties was de Savoy Ballroom. Het was een van de eerste geïntegreerde balzalen, een voornl. zwarte ballroom waar witte gasten ook welkom waren. In een tijd van totale segregatie in de VS een ongekend unicum. De Savoy Ballroom was dé hot spot voor de beste dansorkesten en daarmee de beste swingdansers. Dankzij rondreizende orkesten, radio-uitzendingen en films veroverde swing in de jaren ‘30 in korte tijd het hele land. De muzikanten en dansers uit deze tijd inspireren ons nog altijd.

It don't mean a thing, if it ain't got that swing…
Muziek is de kern van swingdansen en om preciezer te zijn: swingmuziek. Swing is de populaire jazzstijl uit de jaren '30 en '40. Denk aan Benny Goodman, Duke Ellington en Count Basie. Het is onmogelijk om stil te blijven zitten bij deze opzwepende muziek. In lindy hop en balboa zijn allerhande muzikale uitstapjes mogelijk, maar de kern blijft altijd swing, of die nou vooroorlogs is of van morgen. Swing wordt nog elke dag gespeeld en steeds meer big bands big bands en jazzcombo's ontdekken de swingdansers om samen een flink feestje te bouwen.

Social dance
Swingdans is een sociale dans, dat betekent dat dansers elkaar niet alleen in de lessen tegen komen. Juist het vrije dansen (de zogenaamde social dances) maakt het zo'n leuke bezigheid. Daarvoor worden feestjes ('s middags of 's avonds) georganiseerd die helemaal in het teken staan van het dansen. Met dj's of live muziek en vaak met een introductieworkshop vooraf. Behalve een leuk feestje, werk je zo ook nog aan je conditie, luister je naar geweldige muziek en ontmoet je meer leuke mensen dan je van te voren ooit had kunnen bedenken.

Groepen swingdansers (communities of scenes) vind je wereldwijd en als swingdanser kun je zo bijna altijd ergens terecht om te dansen. Op talloze plekken worden internationale workshops en exchanges georganiseerd. En overal ben je even welkom als danser, voor je 't weet heb je een slaapplekje op iemands bank gevonden en maak je vrienden voor het leven.

Waarschuwing
Wij zijn niet ontvankelijk voor klachten betreffende het swingvirus. Als het virus je te pakken krijgt is de kans groot dat je een fikse swingverslaving oploopt.