Spelen voor dansers, de bijsluiter


Chick Webb Orchestra, Savoy Ballroom (The Savoy King: Chick Webb and the Music That Changed America)


Roffaswing krijgt regelmatig mailtjes van bands die zich aanbieden om voor swingdansers te komen spelen. Roffaswing vindt die aandacht ontzettend leuk en spannend, want we zijn dol op goede muziek en goede live muziek is extra bijzonder.

Spelen voor swingdansers kan een geweldige ervaring zijn voor een band maar het lijkt misschien simpeler dan het is. Daarom leggen we graag een en ander uit.

Allereerst is Roffaswing een non-profit-organisatie die volledig op vrijwilligers draait. Roffaswing probeert evenementen te organiseren die laagdrempelig en kostendekkend zijn, waar iedereen welkom is. Ons budget is beperkt en daardoor is live muziek op onze feestjes een grote uitzondering.

Roffaswing en swingdansers zijn dol op goede jazz, maar zijn wel heel specifiek in hun voorkeuren. Swingdansers dansen op swingmuziek met wat creatieve uitstapjes hier en daar, maar swing is altijd de kern. Veel jazz swingt wel maar is geen swing. Swing is een specifiek genre jazz waarvan de hoogtijdagen in de jaren ’30 en ’40 van de vorige eeuw liggen. Swing veranderde in de late jaren '40, begin '50, maar in de basis bleef het swing en dus dansbaar. En gelukkig zijn ook nu nog steeds orkesten die het metier beheersen.

Denk bij swing aan Count Basie, Fletcher Henderson, Benny Goodman, Chick Webb, Artie Shaw, Jimmie Lunceford, Erskine Hawkins, Lionel Hampton, Woody Herman, Dorsey brothers, Cab Calloway en Duke Ellington.

Hoe geweldig ook, swingdansers skippen liever moderne jazz, staight-ahead jazz, crooners, boogie woogie, rock & roll, rockabilly, jump & jive of popmuziek in big band-uitvoering. Het belangrijkste is de dansbaarheid.

Waar swingdansers van houden zijn bands die
- een idee hebben van het ideale danstempo (uitgedrukt in beats per minute/bpm) en de afwisseling daarin,
- zich houden aan korte solo’s en weinig solo’s (niet elke muzikant in de band hoeft in elk nummer een solo),
- een vocalist hebben die niet de hoofdrol speelt in de band (of het mag zelfs zonder),
- een strakke ritmesectie heeft die weet wat 4/4 is,
- zich bewust zijn van de Afro-Amerikaanse wortels van jazz, blues en swing.


We verwijzen iedereen, die zich meer wil verdiepen in het spelen voor swingdansers, meer dan graag naar onderstaande links van swingmusici, dansers en swingdj's
(in het Engels):

A Quick Note On Training Bands To Play For Dancers

So You Want to Play for Swing Dancers?

Great Jazz vs. Great Jazz for Dancing

Bands for Dancing

Hot as fuck: bands

What is this thing called swing?

Playing Swing and Sweet Music Of the 1930s and 1940s


Birdie Bounce, 2012 (foto: Paul van der Blom)

Bands die voor Roffaswing speelden waren:
Birdie Bounce
Diamond Four & Bernard Berkhout
Doctor Bernard & his Swingcats
The Kalishnikovs
Doctor Bernard Swing Orchestra
't Mouvement
Thomas Baggerman Trio
 

2016 15 feb