Lindy Hop & Balboa

De lindy hop is de ongekroonde koning van de swingdansen. Geboren als Afro-Amerikaanse dans in het New York van de jaren ’20 evolueerde lindy hop uit de charleston en de hot jazz naar de ware gekte van de swing in de jaren ’30 en ’40. Deze jazzy partnerdans kenmerkt zich door muzikaliteit, connectie en improvisatie. De dynamische vrolijkheid die het losmaakt trekt jong en oud naar de dansvloer. Andere swingdansen zijn bijv. balboa en collegiate shag. Gerelateerd aan de swingdans zijn charleston, blues, westcoast swing en tap.

Terwijl Lindy Hoppers de balzalen bestormden in New York, ontstond er aan de Amerikaanse Westkust een andere variant van het swingdansen. Op de stampvolle dansvloeren van Zuid-Californië in de jaren '30 van de vorige eeuw was er weinig ruimte voor swing outs die kenmerkend zijn voor lindy hop. Inventief swingen op de vierkante meter was het devies.

It don't mean a thing, if it ain't got that swing…
Muziek is de kern van swingdansen en om preciezer te zijn: swingmuziek. Swing is de populaire jazzstijl uit de jaren '30 en '40. Denk aan Benny Goodman, Duke Ellington en Count Basie. Het is onmogelijk om stil te blijven zitten bij deze opzwepende muziek. In lindy hop en balboa zijn allerhande muzikale uitstapjes mogelijk, maar de kern blijft altijd swing, of die nou vooroorlogs is of van morgen. Swing wordt nog elke dag gespeeld en steeds meer big bands big bands en jazzcombo's ontdekken de swigndansers om samen een flink feestje te bouwen.

Social dance
Swingdans is een sociale dans, dat betekent dat dansers elkaar niet alleen in de lessen tegen komen. Juist het vrije dansen (de zogenaamde social dances) maakt het zo'n leuke bezigheid. Daarvoor worden feestjes ('s middags of 's avonds) georganiseerd die helemaal in het teken staan van het dansen. Met dj's of live muziek en vaak met een introductieworkshop vooraf. Behalve een leuk feestje, werk je zo ook nog aan je conditie, luister je naar geweldige muziek en ontmoet je meer leuke mensen dan je van te voren ooit had kunnen bedenken.

Groepen swingdansers (communities of scenes) vind je wereldwijd en als swingdanser kun je zo bijna altijd ergens terecht om te dansen. Op talloze plekken worden internationale workshops en exchanges georganiseerd. En overal ben je even welkom als danser, voor je 't weet heb je een slaapplekje op iemands bank gevonden en maak je vrienden voor het leven.

De bretellen van opa en jarretellen van oma
Swingdansers zijn er in alle soorten, maten en leeftijden. Er is geen dresscode, alles mag, van spijkerbroek tot minirok. Maar er zijn altijd dansers die het heerlijk vinden om het swinggevoel uit te drukken in hun kleding en zich laten inspireren door mode uit de vooroorlogse swingtijd. Dus op feestjes kun je van alles tegen komen: ruitjespakken, bretels, een bloem in het haar, zwierende rokken, fedora's of twotone bordeelsluipers.

Waarschuwing
Wij zijn niet ontvankelijk voor klachten betreffende het swingvirus. Als het virus je te pakken krijgt is de kans groot dat je een fikse swingverslaving oploopt.